Crackling Noise in Audio Using SDR Console

Post information or questions regarding SDRplay products here
w2mv
Posts: 1
Joined: Wed Dec 02, 2015 1:46 pm

Crackling Noise in Audio Using SDR Console

Postby w2mv » Wed Dec 02, 2015 1:51 pm

Running the latest version of SDR Console. There is an annoying crackling sound in the audio, especially apparent on signals. I don't get this when I've used other SDRs. I changed the bandwidth to the minimum (250 KHz) but that didn't seem to help. The PC CPU runs at 25-35%.
Any ideas?

Thanks
Last edited by w2mv on Thu Jan 01, 1970 12:00 am, edited 0 times in total.
Reason: No reason

ivorydawn
Posts: 7
Joined: Mon Jan 05, 2015 8:43 pm

Re: Crackling Noise in Audio Using SDR Console

Postby ivorydawn » Tue Dec 08, 2015 12:09 pm

Have a look at the audio latency settings in the program options. I think this will solve your issues.

Regards
Last edited by ivorydawn on Thu Jan 01, 1970 12:00 am, edited 0 times in total.
Reason: No reason

TheSolver
Posts: 5
Joined: Sat Dec 12, 2015 2:35 am

Re: Crackling Noise in Audio Using SDR Console

Postby TheSolver » Sat Dec 12, 2015 4:31 am

That did improve the crackling for me. Can I get an explanation of what the latency setting is actually affecting and how I can know what the right setting is other than by just listening?

Basically I had to turn it all the way up (to the right).

Thanks for the suggestion and the help!
Last edited by TheSolver on Thu Jan 01, 1970 12:00 am, edited 0 times in total.
Reason: No reason

Robz
Posts: 8
Joined: Wed Jan 06, 2016 3:35 am

Re: Crackling Noise in Audio Using SDR Console

Postby Robz » Wed Jan 06, 2016 4:04 am

I have a similar problem with my pc. Background processes will mess up the audio, regardless of audio source. In my case Acronis TRUE iMAGE 2015 was running, in the background, and caused the PC to slowdown significantly. While Acronis is a good product and able to backup the entire PC, it made a mess, not only audio but video and slowed down executable programs. I disabled the background process and eliminated the problem. I am sure other processes will do the same. Check what is running.
Running Windows 10 with a Dell i7 cpu.
Last edited by Robz on Thu Jan 01, 1970 12:00 am, edited 0 times in total.
Reason: No reason


Return to “SDRplay related”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests