SDRConsole and SDRplay

General discussions
Paul
Posts: 102
Joined: Fri Feb 17, 2017 9:52 am

SDRConsole and SDRplay

Postby Paul » Wed Jun 28, 2017 6:17 pm

Usins SDRplay in SDRConsole: Direct input of frequency via keyboard tunes receiver to a frequency several khz from that input by keyboard.
Has anyone else experienced this?
Does anyone know how to correct this feature?

Reason: No reason

g1hbe
Posts: 241
Joined: Sat Jan 17, 2015 3:28 pm
Location: Cheshire

Re: SDRConsole and SDRplay

Postby g1hbe » Wed Jun 28, 2017 9:14 pm

Is the frequency offset always the same, regardless of the frequency you enter (ie LF or VHF)? Or does the offset get worse the higher the frequency?

Reason: No reason
Andy

Paul
Posts: 102
Joined: Fri Feb 17, 2017 9:52 am

Re: SDRConsole and SDRplay

Postby Paul » Thu Jun 29, 2017 10:27 am

Hi Andy
Seems to be sort of consistent - exemplified by these examples:
Input: 125.550 output: 125.500
Input: 5.505 output: 5.500
Input: 0.995 output: 990.000
Input:175.250 output: 125.200
In the panel on the rhs where the input "box" appears the frequency appears correctly, but the actual tuned frequency is offset/truncated as above.
There may be a simple and sensible explanation, but I'm not aware of it.
Thanks for your previous response.

Reason: No reason

g1hbe
Posts: 241
Joined: Sat Jan 17, 2015 3:28 pm
Location: Cheshire

Re: SDRConsole and SDRplay

Postby g1hbe » Thu Jun 29, 2017 11:47 am

Ah. The error at VHF seems to be about 50 KHz, but at low frequencies it is 5 KHz. This suggests an error in the reference oscillator, but it's a much bigger error than we normally see, and probably way beyond the calibration adjustment.
I'm assuming you've tried a different program such as SDRUno or HDSDR?

Reason: No reason
Andy

hfsdpk11
Posts: 28
Joined: Mon May 01, 2017 5:00 pm

Re: SDRConsole and SDRplay

Postby hfsdpk11 » Sat Jul 01, 2017 3:35 pm

The resultant frequencies always being rounded to the nearest 0.1 looks suspicious to me. I don't use SDRConsole, however SDRUno has a feature that defines the frequency tuning step and the output frequency will snap to the nearest frequency with respect to the tuning step size. I wonder if SDRC has a similar feature and if that's what's happening in your examples. If so, it should be simple to change the step size to something less than the resolution you're trying to achieve.

Reason: No reason

Paul
Posts: 102
Joined: Fri Feb 17, 2017 9:52 am

Re: SDRConsole and SDRplay

Postby Paul » Sat Jul 01, 2017 8:10 pm

Thanks - didn't think of that - I'll have a looksee..

Reason: No reason


Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests